Zapraszamy na wyjątkowe warsztaty pieczenia chleba, które są nie tylko niesamowitą przygodą, ale także wyjątkową okazją na zdobycie nowych umiejętności i wiedzy w zakresie piekarnictwa.
Każde zajęcia rozpoczynają się od części teoretycznej, podczas której prezentowany jest film, wysłuchujemy opowieści o różnych rodzajach zbóż i piekarnictwie. Obserwujemy również na żywo pracę piekarzy! Następnie zwiedzamy pomieszczenia zakładu produkcyjnego piekarni, oglądamy jak pracują maszyny i jak wygląda cały proces powstawania chleba. Zobaczymy m.in. jak wygląda ciągle rosnący zakwas!
W części praktycznej przygotowujemy różne rodzaje mąki w tradycyjnym młynku, a także ciasto przy użyciu starodawnych maszyn. Każdy z uczestników pod czujnym okiem profesjonalistów samodzielnie wyrabia ciasto i nadaje mu kształt. Po ozdobieniu wyrobów wkładamy je do pieca, a po upieczeniu – zabieramy do domu!
Czas trwania: ok. 120’
Wiek: do uzgodnienia
Liczba uczestników: minimum 15, maksymalnie 35
Zajęcia dostosowane są do konkretnej grupy wiekowej.